Sykle i regnvær? Vi tok en ny prat med Sindre Haugsvær om sykling i regnet.

Når det øser ned

Gitt været de siste dagene tar vi oss friheten til å dele litt råd og tips fra vår ambassadør og wattmaskin Sindre Haugsvær. Vi rakk akkurat å prakke på han en 4iiii Precision wattmåler før han skulle østover, til Kina, sammen med klubbkammerat Jonas Orset for å sykle etapperitt. I mellomtiden får vi andre slite her hjemme i plaskregnet. Sindres tips finner du under.

Sjekk værmeldingen!

Dette er kanskje en selvfølge for de fleste, men av erfaring kan det være lurt å gjøre litt mer enn å se på antall millimeter regn samme dag. Det er som kjent for de fleste, usikkert vær om sommeren. Leser man litt mellom linjene på yr.no kan man f.eks se indikatorer på hvor sikker værmeldingen er 😉 Og kanskje det kan tenkes at regner som skulle komme kl. 15.00 plutselig dukker opp kl 13.00 i stedet? Shit happens!

Sjekk værmeldingen, vær forberedt på verst tenkelig scenario og pakk baklommene deretter!

Utklipp fra yr.no i skrivende stund, drar du virkelig ut på lørdag uten regnjakke på baklomma?

Klær etter vær

Det er ikke helt sånn at 15 grader er 15 grader. I 15 grader og sol går det kanskje fint med en kort trøye og lange armer. I 15 grader og stiv kuling, rett etter en regnskyll, bør man kanskje ha på noe mer. Husk at ull og «baselayers» gjør at man holder bedre på varmen selv når man er våt. Og at det å investere i en (litt dyr,) tettsittende og vannavstøtende jakke er kanskje noe av det lureste man gjør. Det samme gjelder gode hansker og skotrekk. Husk at dette fint får plass i baklomme. Har du noen gang opplevd at du overoppheter på varme dager i aerohjelmen? Vel, den holder også regnet ute så tenk gjerne på det før du drar ut. Og selv om ikke buff akkurat gir stilpoeng, så kan det være det lille plagget som trengtes for å unngå lungebetennelse.

Buff, aerohjelm og hansker var kanskje ikke så dumt likevel?

Putt mobilen i zipperpose

Selv om du kommer hjem fra langtur i grisevær, varm og komfortabel, så er det irriterende med en død mobiltelefon. Tenk på dette når du skal ut og sykle 😉 Bør også refereres tilbake til andre avsnitt her.

Unngå dype sølepytter

Nei, det er ikke på grunn av vannplaning. Heller ikke pga. sølesprut (…eller, jo litt). Men aller mest; sølepytter dekker over hull i asfalten som gjør det livsfarlig å sykle over dem. Det er ille nok å velte, og skade seg selv og/eller utstyr! Hvis man i tillegg må vente en halvtime på transport, gjennomvåt og iskald gjør det saken ikke noe bedre. Pass på folkens!

Wet lube

Det er heller ikke dumt å ta værmeldingen i betraktning når man skal smøre kjedet. Under tørre forhold ønsker vi gjerne en «dry lube» for lavest mulig friksjon, uten at det setter seg støv og skitt i kjedet. I regnvær derimot blir denne raskt vasket ut og det går med store mengder watt i friksjonstap! For ikke å nevne unødvendig slitasje på utstyr og økt sannsynlighet for mekaniske problemer. En liten stopp for å justere en skrue gjør ikke så mye i solskinn… i 12 grader og regn er det litt annerledes.

…og sist men ikke minst: Skjermer!

Nei, ikke sånne skranglete aluminiumsskjermer man ser på gamle damesykler. En liten, lett og aerodynamisk Ass-Saver gjør seg alltid på dager med lett regn. Det finnes også heldekkende skjermer til landeveissykler som kan brukes på de aller verste dagene. Hint: til og med proffene bruker disse, ihvertfall på vintersyklene sine.

 

Det var alt vi hadde i dag! Håper det bidrar til at nettop du får en litt bedre høst på sykkelsetet. Vi kjører ut jevnlige blogginnlegg med Sindre fremover, så Stay Tuned!

Kanskje ikke så dumt å ha noe varm drikke ventende hjemme på de verste dagene?

Hvilken er din favoritt for en pre-ride ☕️?

A post shared by Wattbutikken (@wattbutikken) on

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *