Sindres sykkeltips #7: Kan man bruke koffein for bedre prestasjon? Med gjest, langrennstrener og PhD Hans Kristian Stadheim

Lesetid: 2 min

Lovlig doping?

[one_half]Sykkelsportens dype tradisjoner tilsier inntak av kaffe både før, under og etter sykkelturer. Sort-hvitt bilder fra midten 1900-tallet, av espressodrikkende italienske ryttere, før etapper av touren eller giroen pryder gjerne veggene til oss ivrige syklister. Vi kan heller ikke nekte for at smaken er fantastisk!

Men er koffein egentlig en form for lovlig doping? Koffein ble fjernet fra WADAs dopingliste i 2014 og er i dag under overvåkning. Vi har tatt en nærmere prat med Sindre Haugsvær om temaet. I tillegg har vi fått med oss langrennstrener for det britiske landslaget, PhD Hans Kristian Stadheim. Stadheim har skrevet doktoravhandling om effekten av koffein på utøvere på sub- og elitenivå og uttaler seg ofte i media om temaet.[/one_half] [one_half_last]

Disse gutta visste ihvertfall å nyte en «pre-race espresso». Bilde: Pinterest, D.V.L.B. Espresso & Whisky.
[/one_half_last]

Hva sier elitesyklisten?

Sindre er sykler på elitenivå og drikker kaffe både før trening, konkurranse og i hverdagen. Han forteller også at det er mange som bruker koffeinpiller før og under ritt, uten å ha prøvd det selv. Sindre ser heller ikke noe poeng i å kutte ut kaffe i hverdagen i håp om at effekten under trening eller konkurranse skal øke.

Ingen bekymringer fra Sindres side på inntak av koffein ihvertfall. Sjekk gjerne ut wattmåleren hans til venstre under, ved siden av noen andre utvalgte produkter. 4iiii Precision har markedsledende nøyaktighet på +/-1%. Vi anbefaler deg uansett å lese videre under bildene for å se hvilken effekt koffein virkelig har.

Hva med koffein-doktoren?

Vi har også tatt en prat med vår venn Hans Kristian Stadheim som har skrevet doktorgraden «Caffeine and Endurance Performance in Athletes». Du kan lese et sammendrag av doktoravhandlingen her. Stadheim, som mer enn gjerne nyter en cappuccino, er i dag trener for det britiske langrennslandslaget etter å tatt Andrew Musgrave til 4. plass i VM i Lahti. Foran alle de norske utøverne. Denne mannen vet altså en god del om idrettsprestasjon!

Hvor betydelig er effekten?

Stadheim forteller at resultatene i doktoravhandlingen tyder på at et koffeininntak på 3-4 mg koffein per kg kroppsvekt er svært effektivt for å heve utholdenhetsprestasjon, selv hos godt trente utøvere. Denne mengden tilsvarer 5-6 vanlig kaffekopper. Resultatene viste:

  • 8-20% lenger tid til utmattelse under konstant intensitet
  • 1-5% kortere tid til bestemt distanse / «time trial»

Videre virket forbedret prestasjon å være uavhengig av type test, varighet og muskulatur benyttet. Selv om forsøket ble gjort på langrennsutøvere tyder det siste på at vi syklister også kan ha samme effekt. Jackpot! Om testen ble gjennomført ved havnivå eller i høyden hadde heller ingen ting å si og omtrent 75% av de 65 mannlige forsøksdeltakere forbedret prestasjonen.

Resultatene demonstrerte at koffein både kan øke aerob og anaerob kapasitet, i tillegg til å redusere opplevd anstrengelse, men virker å ha ingen effekt på arbeidsøkonomi aller energi substrat bruk under aktivitet.

Kan vanlige mosjonister ha samme effekt?

Svaret du har ventet på…

Stadheim kan fortelle at det er flere studier som viser at effekten en fant i doktorgraden er tilsvarende som effekten en ser hos aktive mosjonister. Mekanismene som forklarer prestasjonsforbedringene virker å være omtrent de samme.

Ødelegger man effekten ved å drikke kaffe regelmessig?

Nei.

Flere studier har vist at det er liten sammenheng mellom inntak av koffein gjennom dagen og effekten den har på prestasjonsevne. Resultatene fra Stadheims doktoravhandling viser også at dette er tilfellet for godt trente utholdenhetsutøvere. De som drakk kaffe til vanlig hadde samme effekt av koffeininntaket som de som ikke gjorde det.

Fantastisk! Du trenger altså ikke droppe morgenkaffen for å kunne nyte godt av de prestasjonsfremmende effektene under trening og konkurranse.

NB! Pass likevel på å ikke innta for mye. Det har ingen hensikt å øke inntaket fra fire til åtte kopper, noe som heller kan ha uønskede bivirkninger.

Kort oppsummert

Man kan ha svært god effekt av koffein på prestasjon! Og det å drikke kaffe regelmessig ødelegger heller ikke effekten man har under hard fysisk anstrengelse. Likevel kan det være lurt å begrense inntaket noe, for å unngå bivirkninger ikke nevnt i dette innlegget.

Både elitesyklisten og koffein-doktoren er relativt enige i denne saken!

Vi takker både Sindre og Hans Kristian Stadheim for bidragene deres.

Ekerörundan i Stockholm leverer! 😎☀️

A post shared by Wattbutikken (@wattbutikken) on

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *