Slik trener du i varmen

Stekende sol og høye wattverdier

Lesetid: ~3 min

Hei igjen,

William fra Wattbutikken her igjen med enda et innlegg. Denne gangen om trening i sommervarmen.

Det er lite som er bedre enn å legge ut på to hjul i sommervarmen. Etter måneder med snø og slaps er det endelig tid for å kjenne vind og sol mot huden, mens man triller nedover landeveien, gjerne i godt selskap. Man har hatt god treningseffekt og storkost seg i samme slengen. Som en bonus kommer man hjem med elegante sylskarpe «tan lines» på armer og ben og nyter gjerne litt god drikke og bakverk i kveldssolen. Fryd og gammen, men ande ord!

Men det er ikke alltid slik… Dessverre kan mangel på riktig forberedelser sette kjepper i karbonhjulene og legge en effektiv demper på den gode opplevelsen. Utmattelse, dehydrering og solbrentheter kan gjøre selv den flotteste sykkelturen til en dårlig opplevelse. Vi har fått med oss ambassadør og elitesyklist Sindre Haugsvær for å gi deg de beste rådene for hvordan du kan sørge for knallgode opplevelser på sykkelsetet i sommer.

Innlegget fortsetter etter bildet av Sindre, som tilbringer for tiden dagene i Polen der han deltar i Baltyk Karkonosze Tour. Bildet under er skutt idet Sindre overtok poengtrøya etter å ha vunnet alle 5 innlagte spurter på etapperittets 2. etappe. Kudos!

 

Dra ut tidlig om morgenen (eller på kvelden?)

Drar du ut tidlig om morgenen er gjerne temperaturen litt lavere. Dette gjelder spesielt tidlig på sommeren da bakken ikke har varmet seg opp ennå og kjøler ned luften over natten. Det er heller ikke noe i veien for å ha på seg vest og/eller løse armer fra morgenen og så ta disse av. Trener du bakkedrag på kvelden, kan også vesten være god å ha i nedoverbakkene. Bare husk å ta på den tøy som du lett kan ta av og putte på baklomma når solen virkelig begynner å steke. Husk også at solen står mye lavere på morgenen og det er derfor mer skygge.

Det er naturlig vis ikke alle dager der man har mulighet til å trene fra morgenen av og da er kvelden ofte et godt alternativ! Om sommeren er det lyst til sent på kvelden som gjør at man nesten kan sykle til midnatt. I likhet med om morgenen står solen mye lavere på himmelen om kvelden og det er lettere å finne skygge. Det er veldig lurt å ha med lys dersom du går for en kveldstur hvis du skulle bli forsinket til etter solnedgang.

Bonus: Den gyldne timen

Hvis du liker å ta bilder under sykkelturene er ofte tidlig om morgenen eller sent om kvelden de beste tidspunktene. Lyset er ikke like skarpt som midt på dagen og himmelen har ofte en gylden gul eller rød farge. Det er nettopp derfor timen rundt solnedgang og soloppgang kalles «Den gyldne timen» blant fotografer. Vil du ha de beste bildene på Instagram? Da bør du sette vekkerklokken på tidlig! (…eller sent). Bare google «solnedgang» eller «soloppgang» så finner du ut hva som passer deg best.

Innlegget fortsetter under bildet «karbohydrater i solnedgang».

How long are these two gonna keep you at 300W? 🤔

A post shared by Wattbutikken (@wattbutikken) on

Innta nok væske. Ha salt i flaskene

Husk å innta godt med væske før, under og etter økta! Dette er kanskje ikke noe nytt og revolusjonerende, men veldig veldig sant. Kroppen består av omtrent 70% vann og hvis man mister noen få av disse prosentene har det store konsekvenser for prestasjonsevnen. Det er også svært ubehagelig å bli dehydrert og det fører ofte til kramper. Jeg gikk selv på smellen i fjor sommer etter å ha blitt med to lokale helter på sykkeltur i deres lokale fjellområde i Andalucia, Spania og vil nødig gjenta denne fiaskoen. Med andre ord, ta de enkle grepene for å unngå dette.

Vi anbefaler derfor å innta godt med væske før, under og etter økta. Salter hjelper kroppen å holde på vannet og sportsdrikke inneholder derfor salter. Det finnes også egne tabletter, uten sukker, som er designet for å holde kroppen hydrert. Ta gjerne dette dagen før en langtur i solen! Man kan også få i seg salt gjennom mat, gjerne dagen i forveien.

Solkrem

Vinterblek norsk hud er dessverre ikke egnet for å være timesvis ute i stekende sol og solfaktor er derfor et must. Om kroppen må bruke energi på å lege solbrent hud tar også restitusjonen lenger tid. Sjekk værmeldingen of bruk solfaktor deretter. Noen små tips og triks kan også komme til hende:

  • Unngå solkrem i panna. Dette området er uansett dekket av hjelm om briller. Solkrem kan renne ned i øynene når du svetter og svi veldig i øynene.
  • Husk at trøye og shorts omtrent utgjør faktor 30. Trenger du mer enn dette? Vel, da vet du hva du bør gjøre.
  • Brett opp ermer, shorts og sokker når du smører deg. Da unngår du en solbrent stripe hvis trøya trekker seg litt opp.
  • Du får plass til solkrem på baklomma. Varer turen mer enn 2 timer får du garantert bruk for dette.
  • Selv om mange syns sylskarpe solskiller på armer og ben er kult, gjelder ikke det samme for sykkelhansker med korte fingre.

Ta en pause

Ta en pause før du møter veggen! …ikke etter. Finn skygge og få deg noe kaldt å drikke. Det er heller ikke dumt å skylde armene i kaldt vann eller dyppe føttene dersom dette er mulig. Gjør du det siste så sørg for å bli tørr før du tar på deg sko og sokker igjen. Dette gjør at du når kjølt kroppstemperaturen ned noen få grader, som bør sørger for at kroppen fungerer bedre og slipper å bruke vann på nedkjøling.

Kort oppsummert

Sykling i sommervarmen er fantastisk! …med mindre man går på smellen og blir dehydrert eller solbrent. Det er nok ikke noe revolusjonerende man kan gjøre for å få bedre sykkelturer i strålende sol. Likevel er det små, enkle grep man kan gjøre for å ha en flott opplevelse på sykkelsetet enten men skal trene intervaller eller langtur.

Nå regner jeg med at det er på tide å komme seg ut i finværet på to hjul. God tur!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *