Assioma wattpedaler nå med «IAV Power System» og markedsledende nøyaktighet.

Favero Assioma under testing

Lesetid: ~2 min

Har du, eller har du tenkt å kjøpe Assioma wattpedaler? Eventuelt andre wattmålere? Da bør du lese videre! Gode nyheter venter, spesielt hvis du har ovale klinger. Ny softwareoppdatering sørger for markedsledende nøyaktighet, uansett omstendigheter.

Wattprat

Hei igjen,

William fra Wattbutikken her med nok et innlegg. Denne gangen litt mer teknisk enn vanlig, i forbindelse med en software-oppgradering som gir Assioma wattmålere markedsledende nøyaktighet på +/-1%. Hvis du er ekstra interessert anbefaler jeg å følge denne linken til Favero Electronics, produsenten av Assioma wattpedaler, der alt er forklart i nærmere detalj. I dette innlegget forsøker jeg å forenkle innholdet for å gjøre det mer forståelig og fokusere på de praktiske fordele til deg som bruker.

Nøyaktighet

Mange lurer sikkert på hvor nøyaktig wattmåleren er og i de aller fleste tilfeller er svaret +/- 2%. Likevel viser det seg at dette kan påvirkes av hvordan man tråkker. Ved for eksempel ujevn tråkkfrekvens eller med ovale klinger vil rotasjonshastigheten kunne variere innad i hvert tråkk, noe som kan påvirke nøyaktigheten.

Hvordan watt regnes ut

Det var mye enklere den gangen vi brukte puls… Antall hjerteslag per minutt var relativt lett å forholde seg til. Når Watt, eller effekt, kom på banen ble det med en gang mer komplisert. Mengden energi vi produserer per sekund er litt vanskeligere å forholde seg til, men likevel mye mer nyttig i treningssammenheng. Kort fortalt er effekt, som måles i Watt, lik moment ganget med rotasjonshastighet, eller for å forsøke å gjøre det mer folkelig:

Watt = Kadens x Kraft x Krankarmlengde

Dette er selvfølgelig kun sant hvis man konverterer om til riktige måleenheter og det er svært avansert teknologi som benyttes for å måle kraft og kadens. Det wattmåleren gjør er å måle kadens og kraft, gange dem med hverandre og deretter gange med krankarmlengden som allerede er tastet inn i computeren. Vipps, så har man en wattverdi på skjermen! Alt dette skjer i løpet av millisekunder.

Gjennomsnitt vs. sanntid

Vanlig vis tråkker vi med en kadens på omtrent 90 tråkk per minutt, som vil si at en runde tar omtrent 0,67 sekunder. Mange wattmålere opererer under antagelsen at hvert tråkk skjer med helt jevn hastighet, som vist på den blå kurven under, altså at man spinner helt jevnt gjennom det ~0,67 sekundene det tar å rotere kranken en runde. Med andre ord: wattmåleren tror ofte at man kranken beveger seg like raskt uansett om man har kranken i horisontal eller vertikal posisjon (eller en hvilken som helst annen posisjon). Selv om dette veldig ofte stemmer godt nok, finnes det en del spesielle tilfeller der denne forenklingen gir ekstra feilmargin. Eksempler er når man står og tråkker, tråkker veldig tungt med lav kadens eller hvis man bruker ovale klinger. Kadensen er i disse tilfellene mer ujevn gjennom tråkket, noe som resulterer i en liten ekstra feilmargin i målingene. Dette er vist på den røde kurven under.

IAV Power System

Med den nye softwareoppdateringen «IAV Power System» elimineres disse usikkerhetene. IAV står for «Instantaneous Angular Velocity» som oversatt til norsk blir «momentan vinkelhastighet». Dette betyr at den momentane vinkelhastigheten (eller kadensen) benyttes, i stedet for gjennomsnittet for hvert tråkk. I praksis vil dette bety at:

  • nøyaktigheten økes fra +/-2% til +/-1% under normale omstendigheter
  • ekstra usikkerhet som følge av ujevn tråkkhastighet elimineres (eller i verste fall reduseres)

Hvordan får du dette?

Meget enkelt og helt gratis! Koble dine Assioma wattpedaler til Assioma appen og oppdater til nyeste firmware. For Assioma Duo, sørg for at begge pedaler er oppdatert.

Kort oppsummert

Med den nya «IAV Power System» får du markedsledende nøyaktighet på +/-1% med dine Assioma wattpedaler. I tillegg elimineres usikkerhet som følge av ujevnt tråkk. Har du ovale klinger er dette meget gode nyheter for deg! Hvis du er i markedet for å kjøpe deg en wattmåler kan Assioma ikke bare skilte med markedsledende nøyaktighet, men også IAV teknologi som jeg aldri har sett at andre produsenter har skiltet med.

Det var alt for i dag. Håper også du har fått en litt dypere innsikt i teknologien som ligger bak wattmåling. Ikke nøl med å ta kontakt på william@wattbutikken.no dersom du har spørsmål.

På gjensyn!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *