Wattmålere var i lang tid forbehold proffsirkuset, men har de senere årene blitt mer og mer populært blant oss amatører. Vi i Wattbutikken ønsker å tilby dette produktet til prisbevisste kunder som ønsker å få mer igjen for timene på sykkelsetet ved hjelp av wattbasert trening.

En wattmåler er kort fortalt en sensor som måler effekten en syklist leverer, eller hvor mye trøkk man legger ned i pedalene om du vil. Effekt måles i enheten Watt og er per i dag det mest nøyaktige målet for intensitet innen sykling. Du kjenner kanskje igjen enheten fra elektronikk, der f.eks. en brødrister trekker ca. 700W fra strømnettet. Watt den generelle enheten for effekt, eller hvor mye energi som levers per tidsenhet, for de som er over gjennomsnittlig gode i fysikk er Watt = Joule / sekund. Et annet mer kjent mål for effekt er hestekrefter, som tilsvarer ca. 746 Watt. Dette er et intensitetsnivå selv de profesjonelle kun klarer å holde i svært kort tid, mens vi amatører sannsynlig vis må «spurte» for å kunne levere en hestekraft (eller 746 W). Med andre ord må man belage seg på å tråkke langt lettere dersom man ikke skal «få hammern» etter noen få sekunder.

Wattmålere kommuniserer trådløst med sykkelcomputere og gjør at man hele tiden kan se hvor hardt man jobber. Dette gjør at man hele tiden vet hvordan man ligger i forhold til sin egen terskel, eller FTP (Functional Treshold Power). FTP er kort fortalt den maksimale gjennomsnittlige effekten, eller «Watten», man klarer å levere sammenhengende i en time ved jevn belastning. Dette tilsvarer omtrent intensiteten der kroppen produserer melkesyre like raskt som den klarer å eliminere den, eller anaerob terskel for de som er kjent med det begrepet. FTP er individuell og det er som regel denne man ønsker å forbedre når man trener. Man kan teste FTP på ulike måter, der de to vanligste en 20-minutters testen eller laktatmåling. Informasjon om disse testene finnes enkelt på internett. For eksempel kan lengre intervalldrag være 10 – 20 minutter på 90 – 95% av FTP eller kortere drag kan være 5 minutter på 105%. En wattmåler gir umiddelbar tilbakemelding på hvor hardt man jobber, noe som ikke er mulig med f.eks. en pulsklokke.